THE MAN AND HIS ISLAND

71 min, documentary, Canada, Canada, 2017
Directed byBoulianne, Bruno
Produced byLes productions de l'Épaule inc.
LanguageFrench

Film details

Synopsis

Au cœur du fleuve Saint-Laurent, sur l’Isle aux Oyes et l’Isle aux Grues un chasseur de légende découvre la fulgurance de l’art et la beauté de son monde. Incarnation vivante des lieux, c’est ici que Gilles Gagné vit et exerce son métier de guide de chasse, habitant ce pays en lien étroit avec les éléments, l’histoire et la mémoire. Pendant trente ans, Gilles Gagné a guidé le peintre Jean-Paul Riopelle vers les plus belles chasses à l’oie. Il accompagne maintenant l’artiste Marc Séguin sur des sentiers apparentés…

 

Credits

Script and Direction : Bruno Boulianne

Photography : Alex Margineanu, François Vincelette

Editing : Vincent Guignard

Sound Design : Martin Allard, Simon Gervais

Sound Mixing : Serge Boivin

Sound Recording : Stéphane Barsalou, Mélanie Gauthier

Production : Bruno Boulianne avec Les productions de l’Épaule inc.

 

With : Gilles Gagné, Marc Séguin, Gina Vézina

 

Financial Partners

Conseil des arts du Canada

Conseil des arts et des lettres du Québéc

SODEC

Crédit d’impôt du Canada

ONF

PRIM

Director

Boulianne, Bruno

With a background in architecture and communications, Bruno Boulianne first got noticed on the Radio-Canada television program La Course Europe-Asie in 1990–91. He went on to direct the documentary Un cirque sur le fleuve, which won the Best Hope Award at the 1994 Rendez- vous du cinéma québécois. Fascinated by the relationship between people and their environment, he has made some fifteen films that have garnered several awards, including the Grand Prize and People’s Choice Award for Le Compteur d’oiseaux (2004) at the 2005 Festival de films de Portneuf sur l’environnement, and the NFB Award for Best Canadian Film at the 23rd Festival Vues d’Afrique in Montreal for Le prix de l’exode (2006), shot in Mali. His feature-length documentary Bull’s Eye: A Painter on the Watch (2010), won the ARTV Springboard to the World Award, at the 28th International Festival of Films on Art in Montreal.

 

Filmography

 

L’homme de l’Isle (2017 / 71 min)

Claude n’est pas mort (2017 / 45 min)

Monsieur le maire (2014 / 52 min)

Un rêve américain (2014 / 91 min)

Ne touchez pas à mon église! (2012 / 63 min)

Le chant de la brousse (2011 / 46 min)

Bull’s Eye: A Painter on the Watch (2010 / 75 min)

50 tonnes d’épinettes (2007 / 46 min)

Pompiers boréals (2006 / 44 min)

Le Compteur d’oiseaux (2004 / 52 min)

Des hommes de passage (2002 / 43 min)

Aviature (2000 / 48 min)

Un cirque sur le fleuve (1993 / 26 min)